index | kunstnere | utstillinger | nyhetsbrev | nordiske kunstlinker | barokkminimalist | presserom | om oss | kontakt


Mark Francombe "Icons of Kipple
nordic art info, Oslo, 11-21 November 2004


Utstilte arbeider / Works exhibited

Mark Francombe © 2004 Mark Francombe © 2004 Mark Francombe © 2004
Kat.nr 7/Cat.no 7

Kat.nr 11/Cat.no 11 Kat.nr 14/Cat.no 14
Mark Francombe © 2004 Mark Francombe © 2004
Kat.nr 18/Cat.no 18

Kat.nr 20/Cat.no 20 Kat.nr 23/Cat. no 23
Mark Francombe © 2004
Kat.nr 35/Cat. no 35

Mange flere arbeider i galleriet / More works in the gallery

1.-34. Icons of Kipple. Collage/Mixed media. H: 12-13 cm.
Pr stykk/Each piece NOK 1500,-
35. The Kipple Cross. Collage/Mixed media. 93,5 x 80 cm.
NOK 23 000,-

For kjøpsinformasjon eller andre opplysninger om kunstverkene, vennligst ring 472 35 186, eller send en e-post: gallery@nordicart.info

Fra turnénips til billedkunst: Mark Francombes ”Icons of Kipple”

Den tidligere Cranes-bassisten og billedkunstneren Mark Francombe bosatte seg i Norge på midten av 1990-tallet. Etter åtte år med plateinnspillinger og omfattende verdensturneer hadde han samlet en stor pappeske fylt til randen med “weird shit” som han hadde kjøpt eller fått av fans på turné: “Welcome to Maryland”-stickers, selvlysende jomfru Mariaer, terninger, glassgiraffer, osv. Han begynte å sette tingene inn i små trebokser, helt tilfeldig blandet, og ble fascinert av resultatet hvor Buddhaer var plassert ved siden av Jesuser, og gratisleker fra McDonald’s befant seg ved siden av miniatyrer av Eiffeltårnet. Dette er første gang Francombe stiller ut sine “Icons of Kipple” for et norsk publikum.

“Icons of Kipple” er kunstner og musiker MARK FRANCOMBES (f. 1963 i Ongar, Essex, England) første separatutstilling i Oslo. Francombe er tidligere, og kanskje bedre kjent som bassgitarist/gitarist i det britiske Indie-bandet “Cranes”. Hans arbeider består av små trebokser som han fyller med en broket samling av flyktig “stæsj”. Souvenirer, leker, religiøse figurer, reklame, tegneserier, fotografier og andre typer søppel man vanligvis kvitter seg med, pakket sammen i usammenhengende, men behagelige kombinasjoner. “Kipple” er et ord først brukt av science fiction-forfatteren Philip K Dick i hans roman “Do androids dream of electric sheep?” (boken filmen “Bladerunner” var basert på). Dick beskriver “kipple” som alt det bittelille menneskelagde søppelet som sakte men sikkert fyller alle mørke kroker i vår verden – tingene som samler seg i hanskerommet i bilen, i junk-butikker og bak sofaen. Francombe utdyper: “Hvis jeg skulle lage en kulturell studie av menneskene, deres liv på jorden, og hva de hadde oppnådd, ved bare å bruke ’søppel’ (det vil si de enorme mengder av tullete unyttige småting som produseres i hele verden), så ville jeg ende opp med en av mine bokser”.
     Allerede i studietiden lagde Francombe små objekter. Muskelgutta i klassen fikk mye oppmerksomhet på grunn av sine gigantiske skulpturelle arbeider, men det var de små tingene som opptok Mark. Bl.a. laget han et møblert miniatyrfilmsett hvor insekter som bladlus og edderkopper var tenkt å skulle spille hovedrollene som seg selv i en menneskelignende verden. Filmen var tenkt å skulle lære barn å like insekter, - en slags Beatrix Potterinspirert film med insekter i stedet for dyr i rollene.

Live performance og opptak på åpningen
I tillegg til å turnere verden rundt med the Cranes, har Francombe laget filmer og pop-videoer, og han har vist “Kipple”-boksene i flere land. De siste åtte årene har Francombe bodd i Oslo hvor han fortsetter å komponere musikk, og han konsentrerer seg nå om sin eksperimentelle, høyteknologiske improviserte gitar. Utstillingen i Oslo vil bli lydsatt av et computerbasert lydspor som Francombe vil
fremføre live på åpningen.

Hanne Storm Oftelandcopyright: tekster nordic art info © 2004 - kunstverk © 2004 de enkelte kunstnere