index | kunstnere | utstillinger | nyhetsbrev | nordiske kunstlinker | barokkminimalist | presserom | om oss | kontakt


Anne Szefer Karlsen. På samme tid i fjor
nordic art info, Oslo, 4-7 March 2004


Utstilte arbeider / Works exhibited

Anne Szefer Karlsen © 2004 Anne Szefer Karlsen © 2004 Anne Szefer Karlsen © 2004
Kat.nr 1 / Cat.no 1

Kat.nr 2 / Cat.no 2 Kat.nr 3 / Cat.no 3
Anne Szefer Karlsen © 2004 Anne Szefer Karlsen © 2004
Kat.nr 4 / Cat.no 4

Kat.nr 5 / Cat.no 5

Serie bestående av 5 fotografier, hvert måler 80 x 102 cm. Montert på aluminium
Series consisting of 5 photographies, each measuring 80 x 102 cm. Mounted on aluminium

For kjøpsinformasjon eller andre opplysninger om kunstverkene, vennligst ring 472 35 186, eller send en e-post: gallery@nordicart.info

På samme tid i fjor  - Anne Szefer Karlsens idéunivers

Lokalitet og natur er nøkler til fotokunstner  Anne Szefer Karlsens arbeider. I sine billedserier  undersøker hun bl.a. nordmenns (ofte romantiske) forhold til naturen, og vår forståelse av  egen identitet. Szefer Karlsen fanger stillferdige  landskaper og miljøer fra Østfold med sin linse, - med et sikkert blikk for komposisjonen. I  den grad hun plasserer mennesker inn i bildene  virker disse nesten som fremmedlegemer, som  når mennesket (kulturen) har fjernet seg fra  naturen - selv når det befinner seg midt i den.

Anne Szefer Karlsen er født og oppvokst i Østfold.  Hun har sin utdannelse fra London og Bergen. Og kanskje er det studieårene i utlandet som har konfrontert  henne med det typisk ”norske”, og nordmenns romantiske selvfølelse gjennom natur og noen utvalgte typisk  norske objekter (f.eks. sodd, Troll-ski, selbuvotter og NAF’s veibok som hun gjengir i serien ”Escaping Second Nature”). Helt tilbake til Ibsen og Hamsun finner vi en tendens til at  norske kunstnere som har tilbragt mye tid i utlandet har behov for å utforske det typisk norske når de flytter hjem igjen.
     Norsk natur er for mange Jotunheimen, Hardangerfjorden, eller kanskje svulmende landskapsmalerier fra 1800-tallets Telemark,  - stereotype oppfatninger av hva og hvem vi er, vi nordmenn. Men for mange av oss er det ikke fruktblomstringen i Hardanger som får oss til å tenke på Norge og hjemmet. For Szefer Karlsen er det Østfolds lavland som  konstituerer de hjemlige trakter.

På samme tid i fjor
Billedserien ”På samme tid i fjor” er som en rekke stillbilder fra en film. Biter av en lavmælt historie hvor en lærkledd mann  med motorsykkel en vakker vårdag kjører en tur i et glissent løvtrelandskap med skogbunn dekket med hvitveis. Hva han  gjør der er opp til den enkelte tilskuer å kontemplere over. Tittelen er like åpen som bildene for tolkninger. Hele serien har  noe vemodig over seg. Kan han ha vendt tilbake for å minnes noe som skjedde for et år siden, på samme sted? Og hva skulle  dette ha vært? Kunstneren er opptatt av å fremmane små fiktive historier i tilskueren, og ”På samme tid i fjor”  innbyr nettopp  til en rekke fortolkningsmuligheter med sin åpenhet.  Slik Anne Szefer Karlsen ser det er de alle sanne, selv om  tolkningen er fiktiv, for fotografiene har jo en gang blitt  tatt, de avbilder noe som har skjedd.

***

Boklansering: ”Områder”
I forbindelse med utstillingen lanseres også Szefer Karlsens  bok ”Områder”. Boken som er utgitt med støtte fra Norsk kulturråd inneholder i tillegg til hennes bilder også tverrfaglige tekster rundt område-/stedstemaet av Pål Veiden, Malin Barth, Lars Gustavsen, Ingrid Birce Müftüoglu, Karin Margrete Stokke og Nicholas H. Møllerhaug.

Hanne Storm Oftelandcopyright: tekster nordic art info © 2004 - kunstverk © 2004 de enkelte kunstnere